אחד הנושאים שבהם אני נתקל בחוסר הבנה מצדם של בעלי רכבים מתוצרת מיצובישי, שמבקשים להכניס את רכבם לטיפול תקופתי במוסך, הוא נושא הבלמים.
חלקם סבור שהטיפול בבלמים הינו חלק משגרת הטיפולים, ולפיכך עליו להתבצע בכל 15,000 או 30,000
ק"מ או לחילופין אחת לשנה, לדוגמה. הנחה זו שגויה, ולכן ברור מדוע הם מתפלאים או מופתעים בכל פעם שהם מתבשרים כי עלות התיקון תהיה גבוהה משמעותית מהצעת המחיר אותה קיבלו כאשר הכניסו את הרכב לשירות במוסך.
בלמי הרכב, או "הברקסים" בשמם הנפוץ יותר, הם למעשה חלק ממערכת המורכבת מצינורות, מנוזלים ומחלקים נוספים שתפקידם לעזור לנו בשעת בלימת הרכב, ולהגביר את הכוח שאנו מפעילים על דוושת הבלם. ברכבים מודרניים, מתוצרת מיצובישי ובכלל, מותקנות מערכות נוספות (אלקטרוניות) התורמות לשמירה על יציבות הרכב ובטיחותם של הנוסעים בו בשעת הבלימה, כגון ABS, EBD, וכמו כן מערכות ממוחשבות העושות שימוש במערכת הבלמים דווקא בזמן נסיעה, וזאת שוב על מנת לשמור על יציבותו של הרכב, כגון ESP ועוד.
כל המערכות הללו נבדקות באופן סדיר בזמן שהרכב נמצא במוסך לצורך טיפול שוטף, ונוזל הבלמים מוחלף כחלק מתכנית הטיפולים, ובצורה סדירה על פי הנחיות היצרן. החלקים שבהם אבקש להתמקד הם דווקא אלו שהחלפתם מתבקשת אך ורק כתוצאה ממצב הבלאי שלהם.
החלקים הללו קרויים "רפידות/דיסקיות בלם", והבלאי שלהם מושפע ישירות מכמות העבודה שהם מבצעים. הבלמים יעילים כל עוד הבלאי שלהם סביר (בהנחה שמערכת הבלמים בכללותה תקינה), וברגע שאחוז הבלאי של הרפידות, המתבטא בעובי הדופן שלהן, מגיע ל 70-80, מומלץ להחליפן. את רמת הבלאי ניתן לראות בבירור לאחר שמפרקים את גלגלי הרכב.
ככל שהנהג ברכב לוחץ יותר על דוושת הבלם, הרפידות עובדות יותר, והבלאי שלהן מואץ. משמעות הדבר היא שככל שנאמץ דפוסי נהיגה נכונים יותר, נוכל לבלום פחות, ועל ידי כך להפחית את בלאי הרפידות. שמירת מרחק גדול מהרכב שלפנינו, תמנע את הצורך להגיב על כל בלימה שמבצע אותו רכב. כאשר אנו נדרשים לבצע בלימה בכל זאת, עדיף ללחוץ על הדוושה לסירוגין ולהימנע מלחיצה אחת ממושכת. בעת נסיעה בירידה ממושכת, יש להשתדל שלא לבלום בלימות ארוכות לאורך הירידה, אלא לתת למנוע לבלום את עצמו. ברכב עם גיר אוטומטי ניתן לעשות זאת על ידי בלימה אחת שמורידה את המהירות לזו הרצויה לנו. הגיר יוריד הילוך בהתאם ולא יעלה אותו, עד אשר נאיץ שוב. ברכב בו מותקן גיר ידני, פשוט מאטים את הרכב ומורידים הילוך.
הצורך בהחלפת רפידות הבילום מתעורר, כאמור, כאשר הרפידות דקות. לרוב הנהג יוכל לזהות זאת על ידי רעש הדומה לחיכוך מתכתי שיבקע מאזור הגלגלים הקדמיים או האחוריים. ברכב המטופל באופן סדיר במוסך ניתן לגלות זאת מבעוד מועד בעת הבדיקה השגרתית כחלק מהטיפול או לפני הטסט השנתי.
חשוב ביותר להחליף רפידות בלם בלויות (בחלק מהרכבים הבלמים האחוריים קרויים "נעלי בלם", אך כל האמור לעיל תקף גם לגביהן) בזמן, אחרת עלולים להיקלע למצב שבו יעילות הבלימה תיפגע, עד כדי סיכון חיי אדם. מומלץ להרכיב רפידות מקוריות בלבד, ולא להסתפק ברפידות חליפיות שמחירן נמוך משמעותית, כיוון שיעילותן אינה בדוקה כמו אלו המקוריות, והבלאי שלהן מואץ הרבה יותר, כך שלרוב העלות הכספית המצטברת רק תהיה גבוהה יותר. בנוסף לכל זאת, עבודתן של הרפידות החליפיות מלווה ברעשי לוואי מיותרים.
וכמו המשפט הידוע: "כל דבר זול – עולה ביוקר"...